Празник под мотото Весел и цветен Гергьовден  за първи път

...
Празник под мотото Весел и цветен Гергьовден  за първи път
Коментари Харесай

Празник Весел и цветен Гергьовден организираха в кюстендилското с. Соволяно

Празник под мотото " Весел и пъстър Гергьовден "   за първи път проведоха кметството и читалище Светлина 1871 " в кюстендилското с. Соволяно, където живеят към 1000 поданици. Участваха хора от всички генерации, както и от прилежащото с. Драговищица. 
На дърво до площада уредниците вързаха  гергьовска люлка, на която момците, деца в национална носия, люляха своите обичани и издаваха имената им. Домашно приготвени пити и баници, хоро на площада, осъществяване на локални гении, сътвориха атмосферата на празника.
" Свети Георги е обичайният заповедник на пролетната влага и изобилие, настойник на земеделците и най-много на овчарите и стадата. На този празник се правят редица обреди и ритуали за здраве на хората и изобилие на нивите и животните. Днес ние започваме да възвръщаме тези ритуали. "
Кметът Пламен Илиев:  " Искрени пожелания за доста здраве, благополучие на тези, които имат имен ден, на тези, които служат в нашата велика българска войска, на всички поданици и гости  на село Соволяно. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР